Valaistussuunnittelu

Valaistus on tärkeä osa jokaista kiinteistöä. Valaistuksen merkitys korostuu pohjoismaissa, koska luonnonvaloa on vähän kesäaikaa lukuunottamatta. Hyvä valaistussuunnittelu varmistaa tilassa olevien ihmisten ja asioiden näkemisen ja näkyvyyden. Kun valaistus on suunniteltu hyvin asiat näyttäytyvät, kirjaimellisesti, haluamassasi valossa.   

Valaistussuunnitelma

Valaistussuunnitelmassa on mietitty valaistuksen toteutus tilan käyttötarpeen mukaiseksi. Suunnitelma sisältää valaisinten sijoittelun,  tiedot valituista valaisimista tai ehdotuksista käytettäviksi valaisimiksi ja niiden käyttötarkoituksista. Valaistussuunnitelma vaikuttaa sähköasennuksen kaapelointiin ja se antaa tiedon siitä, mitä suunnitelman mukainen valaisinten asennus ja hankinta maksaa.

Teemme kohteisiin ammattitaidolla käyttötarkoitukseen sopivan valaistuksen asiakkaan tarpeet ja tilan eri käyttötarpeet huomioiden. Meillä on kokemusta urheiluareenoiden ja kauppakeskusten valaistusten suunnittelusta ja toteutuksesta monipuolisesti moderneja ohjausratkaisuja sekä led-valaistusta käyttäen. Kokemuksemme kattaa lisäksi maatilojen ja kotien valaistuksen suunnittelun. Tiedämme eri tilojen tarpeet ja osaamme suunnitella oikeat valaistusratkaisut, jotka myös säästävät energiaa.

Mitä huomioida valaistusta suunniteltaessa

Valaistusta suunniteltaessa on olennaista miettiä tilan käyttötarkoitus. Monikäyttöisessä tilassa on hyvä olla erilaisia valopisteitä, joita voidaan käyttää eri käyttötarkoitusten mukaisesti eri paikoissa. Myös himmennin- ja ohjausratkaisuilla saadaan luotua yhdelle valaisimelle monipuolisempaa käyttöä samassa tilassa. Liiketunnistimilla voidaan automatisoida valaistusta ja luoda energiansäästöjä.

Pehmeä, lämmin valo soveltuu luomaan kodikasta tunnelmaa. Se soveltuu hyvin sovituskoppeihin ja olohuoneisiin. Pehmeä valo pehmentää kohteen muotoja ja luo tunnelmaa. Liiketiloissa valaistuksella voidaan luoda tilaan tunnelman lisäksi korostusta tietyille tuotteille ja tuoteryhmille sekä kontrasteja erottamaan eri tilat ja tuoteryhmät toisistaan.

Liikuntatiloissa valaistuksella on merkittävä rooli, sillä sen pitää tarjota riittävä näkemys lajin tarpeisiin, mutta ei häikäistä. Valaistuksen suunnitteluun on luotu yhtenäinen eurooppalainen standardi, joka asettaa vaatimukset valaistuksen häikäisy, värintoisto ja valaistusvoimakkuus. Vaatimukset myös riippuvat siitä mikä laji on kyseessä ja onko tila tarkoitettu harrastus vai ammattikäyttöön.

Isommissa kiinteistöissä tilan muunneltavuus ja mahdolliset myöhemmät käyttötarkoitukset on hyvä huomioida valaistussuunnitelmaa tehtäessä. Näin valaistusta ei tarvitse miettiä alusta asti uudestaan tilan käyttötarkoituksen muuttuessa.

Valaistussuunnitteluprosessi

Valaistussuunnitelmassa on mietitty tilan käytön mukaiset valaisinpisteet ja niiden sijoittelut rakennukseen. Lisäksi suunnitelmassa on määriteltyä tarvittavat valaisimet sen mukaan miten, milloin ja mitä tarkoitusta varten valaistusta käytetään. Sitä on hyvä tehdä samaan aikaan sähkösuunnitelman kanssa, jos mahdollista. Näin valaisimien johdot saadaan piiloon seinien sisään. Korjausrakennuskohteissa valaistussuunnittelua vaatii enemmän miettimistä, sillä suunnitelmassa pitää huomioida olemassa olevien sähköratkaisujen mahdollisuudet. Valaisinsuunnitelma on osa kohteen sähkösuunnitelmaa ja nykyaikana se yhdistyy entistä useammin myös kohteen älyohjausratkaisuihin, jos ja kun valaistusta halutaan ohjata myös automaatiolla ja etänä.

Valaistussuunnittelun hinta

Valaistussuunnittelun hinta riippuu kohteen koosta, muodoista ja valaistuksen käyttötarkoituksista. Tämä määrittelee sen, mihin, miksi ja mitä valaisimia tilaan kannattaa asentaa. Hintaan vaikuttaa myös halutut äly- ja ohjausratkaisut valaistuksen hallinnointiin.

Korjausrakentamiskohteissa suunnittelun hintaan vaikuttaa kohteen ikä sekä se, miten aiemmat suunnitelmat ja sähköasennukset on toteutettu. Jos asiat on aiemmin tehty ja dokumentoitu hyvin, on uuden valaistussuunnitelman teko myös helpompaa ja edullisempaa, kuin puutteellisten valaisin- ja sähkösuunnitelmien tai johdotusten jälkeen.

Valoa elämään!